NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

24 februari 2021, door Jasper Kranendonk

Niets is zo inspirerend als mensen die vol passie hun dromen najagen. Een mooi voorbeeld daarvan is Mixblik, een stichting die is opgericht door Esther van der Hoeven en Iris van Beers. De droom die zij hebben is om zoveel mogelijk vrouwen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen een nieuwe kans te bieden. Deze vrouwen hebben op hun beurt een liefde voor koken en de heerlijke gerechten uit het land waar ze vandaan komen. Vanuit de combinatie van koken en werken is het idee ontstaan om een blikfabriek te starten. Het doel is om heerlijke ingeblikte stoofmaaltijden op de markt te zetten, terwijl de vrouwen ondertussen ook nog eens allerlei vaardigheden ontwikkelen, zoals administratie, sales, netwerken en productontwikkeling. Best een grote uitdaging, aangezien deze vrouwen relatief vaak analfabeet zijn. Dat alles bij elkaar maakt Mixblik een bevlogen onderneming met maatschappelijke impact.

Als onderzoeker is er niets leuker dan een (bescheiden) bijdrage te leveren aan dit soort inspirerende initiatieven. Gelukkig wist Mixblik ons te vinden. Bij de uitwerking van de plannen ontstonden er namelijk enkele onderzoeksvragen. Wat is het imago van blik? En zitten Nederlanders eigenlijk wel te wachten op ingeblikte stoofmaaltijden? Nederland lijkt geen grote cultuur te hebben als het gaat om het kopen van eten in blik, terwijl dat in veel andere Europese landen wel het geval is. Na een brainstormsessie stelden we vast dat er twee grote uitdagingen zijn: enerzijds het imago van blik onder de Nederlandse consument, en anderzijds het imago van kant-en-klaar maaltijden. Dat hebben we dan ook onderzocht.

Eén van de eerste uitkomsten van het onderzoek is dat vrijwel alle Nederlandse consumenten (88%) weleens eten in blik kopen. Het meest gekocht worden peulvruchten, groenten en soep. Hoewel het hierbij gaat om een grote diversiteit aan producten, is het verpakkingsmateriaal an sich dus geen grote barrière. Consumenten zijn positief over blik als het gaat om het gemak bij het bereiden, de snelheid bij het bereiden en dat het lang houdbaar is. De grootste zorgen om eten in blik zijn dat het niet lekker, niet gezond en niet vers is. Dit zijn de belangrijkste drempels om te overwinnen.

Opvallend is dat slechts één op de drie consumenten denkt dat eten in blik duurzaam is. Dit terwijl blik juist één van de meest duurzame verpakkingsmaterialen is. De productie van metaal is weliswaar niet heel goed voor de wereld, maar de positieve eigenschap die metaal heeft is dat het ontzettend goed te recyclen is als het eenmaal bestaat. De helft van de consumenten is er ook niet bekend mee dat blik te recyclen is tot nieuw staal, ongeacht bij welke afvalstroom het wordt ingeleverd. Aangezien een ruime meerderheid van de consumenten in het onderzoek aangeeft duurzame verpakkingsmaterialen belangrijk te vinden, valt hier dus nog veel winst te boeken in de communicatie.

Als het gaat om de kant-en-klaar maaltijd blijkt uit het onderzoek dat ongeveer de helft van de consumenten dit weleens koopt. De belangrijkste redenen om dit te kopen zijn gemak en snelheid bij het bereiden. De belangrijkste redenen om juist geen kant-en-klaar maaltijden te kopen, zijn de smaak en dat het niet gezond is. De resultaten passen in een trend waarin Nederlanders graag gezond en lekker willen eten, maar niet de tijd hebben om uren in de keuken te staan. Met andere woorden: om de aandacht van consumenten te trekken zul je ze ervan moeten overtuigen dat je met de ingeblikte stoofmaaltijden niet alleen snel en makkelijk een maaltijd op tafel hebt staan, maar dat het ook nog lekker en gezond is.

Dat het eten lekker is, heb ik inmiddels zelf al mogen ervaren. Mixblik is om de week te vinden op de Rotterdamse Oogstmarkt en elke donderdag kun je een heerlijke maaltijd afhalen bij het Wijkpaleis. Persoonlijke favoriet is de enjera, een pannenkoek-achtig brood dat onder andere in Ethiopië en Eritrea veel gegeten wordt. Maar ook de slisi, een pittige rode saus uit Eritrea, is erg lekker. Iedereen die niet kan wachten op de ingeblikte stoofmaaltijden, raad ik aan zelf ook eens langs te gaan!

Bekijk hier meer resultaten uit het onderzoek in onze factsheet of lees meer over deze inspirerende onderneming op www.mixblik.nl

Meer weten?

Jasper Kranendonk

Senior Research Expert

020 770 7579

[email protected]