NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

09 april 2024

Investeren in crypto is razend populair onder jongeren. Maar ze hebben vaak niet door dat er ook gewoon belasting over bezit betaald moet worden. Ook minderjarigen ontspringen de dans niet, zo waarschuwt de fiscus. „Dan wordt je vermogen opgeteld bij dat van je ouders.”

Bijna een op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar investeert in crypto. Van de jongeren die dat niet doen, is 62% dat wel van plan, blijkt uit onderzoek van DirectResearch onder 822 jongeren in opdracht van De Belastingdienst.

Belastingregels
Toch kent bijna de helft van de ondervraagden de regels rondom belastingen en cryptobezit niet. „Investeren in crypto kan aantrekkelijk zijn, maar het is wel belangrijk dat jongeren weten wat de belastingregels zijn”, aldus De Belastingdienst in een reactie. Zo geeft 19% van de jongeren aan te denken dat je geen belasting hoeft te betalen over crypto. Ruim een kwart zegt het niet te weten. Dat terwijl sommigen al een aardig bedrag hebben opgebouwd. 16% Van de jongeren heeft al meer dan €10.000 in de cryptowallet zitten.

Cryptowallet
„Het geld in een cryptowallet valt onder box 3, de verzamelbox voor alles wat je kunt rekenen tot vermogen, dus ook spaartegoeden en beleggingen.” Wel hoef je pas belasting te betalen als dat bezit boven de €57.000 uitkomt. „Je kan zelf checken hoeveel je moet betalen door vast te stellen hoeveel je bezit op 1 januari, inclusief je crypto’s. Verminder dit met je schulden, zoals studie- of creditcardschulden en er komt een bedrag uit.” Ook wijst de ficus erop dat je al aangifte moet doen over je vermogen vanaf €33.748.

De regels gaan ook op voor minderjarigen, zo waarschuwt de fiscus. Dan wordt je vermogen namelijk opgeteld bij dat van je ouders. „Eén van je ouders moet jouw crypto’s dan aangeven bij hun bezittingen in box 3.”

De onderzoekers vroegen jongeren ook naar hun belangrijkste reden om te investeren in crypto’s. Het rendement (43%), nieuwsgierigheid (39%) en omdat het leuk is om te proberen (44%) worden het vaakst genoemd. Ook zegt 37% meer interesse te hebben door de hoge stand die de bitcoin onlangs bereikte.

Het gehele nieuwsbericht is hier terug te vinden.