NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

28 juni 2022

61 procent van de eigenaren van een caravan controleert de banden van hun caravan slechts één keer per jaar; 10 procent controleert de banden minder dan één keer per jaar, of zelfs in het geheel niet.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van DirectResearch dit voorjaar, in opdracht van brancheorganisatie VACO, onder 417 eigenaren van caravans. De uitkomst van het onderzoek is voor VACO reden op te roepen de caravanbanden toch vooral goed te checken, of te laten checken. Branchemanager Edwin Brinksma: “Over het algemeen worden caravans maar voor een beperkte periode gebruikt. Tijdens de opslag lopen banden leeg, waardoor vlakke kanten ontstaan aan de onderkant van die banden, het zogeheten flat spotting. Daar moet je als eerste op controleren. Het advies is ook om de banden altijd wat harder op te pompen op het moment dat je de caravan stalt. Dan heb je minder kans op dat flat spotting. Tegelijkertijd kijk je ook naar beschadigingen.”

Zes jaar

Dat laatste is misschien niet voor elke caravaneigenaar goed te zien. “Over het algemeen zijn caravanbezitters redelijk bandenbewust, al adviseren we wel een band na zes jaar in ieder geval door een bandenspecialist te laten nakijken. De eerste zes jaar na montage kun je redelijk zorgeloos rijden. Neemt niet weg dat je elke keer dat je de caravan uit de stalling haalt even kritisch naar de banden moet kijken naar bandenspanning, beschadigingen, flat spotting. De staat van de band is soms moeilijk te beoordelen. Zeker na zes jaar onder een caravan is het van belang dat die banden door iemand met een vakkundig oog worden bekeken. Daar komt nog bij dat in de polisvoorwaarden van sommige caravanverzekeringen staat dat de banden van de caravan vervangen moeten worden als ze zes jaar oud zijn. Controleer daarom ook de leeftijd van de banden en de polisvoorwaarden van de caravanverzekering.”

Vorig onderzoek

Het huidige onderzoek is een herhaling van een soortgelijk onderzoek dat in 2010 werd gedaan. In vergelijking met 2010 ziet VACO dat dat caravanbezitters nu minder letten op de juiste bandenspanning, droogtescheurtjes en beschadigingen. Edwin Brinksma: “Mensen kijken nu meer naar de leeftijd van de band, het draagvermogen en flat spotting. Daarnaast zien we dat mensen met een caravan steeds verder weg gaan. Nederlanders rijden rustig met de caravan naar Spanje of Portugal. De noodzaak om de banden van de caravan goed te controleren wordt daarmee groter.”

Die controle vooraf, als de caravan uit de stalling komt, is dus erg belangrijk, maar ook gedurende het seizoen is een periodieke controle aan te bevelen. Edwin Brinksma: “Bij het in gebruik nemen van de caravan worden banden gedurende een korte periode intensief belast. Dan is de band onderhevig aan hoge belasting door remmen, accelereren, zijwaartse beweging, vaak hoge temperaturen en de impact van contact met de weg. Vergeet ook niet dat zonlicht de band sneller doet verouderen. Het is daarom van belang om tijdens de reis de band intensief te blijven controleren op bandenspanning en beschadigingen. Verdeel de lading gelijkmatig en volgens de voorschriften. Zo wordt overbelasting van een van de banden voorkomen. Zorg ook dat het draagvermogen van de band voldoende toereikend is voor de caravan.”

Remmen

Voor de volledigheid wijst Edwin Brinksma erop dat veilig met de caravan op vakantie niet alleen een controle vraagt van de banden. “Een auto heeft behoorlijk te lijden onder het trekken van de caravan. Vanzelfsprekend moeten de remmen in topconditie zijn. Ook moet aandacht besteed worden aan de koppeling, de verlichting en de schokdempers. Slechte schokdempers veroorzaken een instabiele combinatie.”