7 mei 2020
Ruim een derde van de Nederlandse jongeren (25-35 jaar) vindt het moeilijk om in deze onzekere tijd rust in het hoofd te vinden (36%). Het vele thuiswerken maakt het vinden van de balans tussen werk en privé lastig. Jongeren missen hierbij hun uitlaatkleppen als sporten of uitgaan. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Anderzorg. En hoewel bijna de helft van de jongeren foto’s of video’s maakt van bijzondere situaties in deze coronatijd, houdt slechts een klein deel in een (video-)dagboek bij hoe zij zich nu voelen. Volgens psychologe Saskia Geraerts is voldoende rust in het hoofd, zeker in een stressvolle periode, erg belangrijk voor de gezondheid van de hersenen. Het bijhouden van een dagboek kan daar volgens haar goed bij helpen. Om zelf te reflecteren op deze onzekere tijd en anderen te inspireren, starten meerdere jongeren deze week met het bijhouden van een online videodagboek: de #Lockdowndiaries.
Dagboek helpt bij ‘mentale balans’
De coronamaatregelen gelden nu al ruim zeven weken in Nederland en hebben effect op de mentale gesteldheid van veel jongeren. Slechts een minderheid van hen (44%) weet voldoende rust in het hoofd te bewaren. Zij die aangeven dit lastig te vinden, zegt door de gesloten sportscholen en horeca uitlaatkleppen te missen (71%). Ze ervaren veel negatief nieuws (66%) en maken zich zorgen over hun eigen gezondheid of die van naasten (61%). Ook vinden velen het niet eenvoudig om (thuis)werk en privé (57%) goed te scheiden. Het bijhouden van een (video-)dagboek kan helpen om te reflecteren en bijdragen om mentaal in balans te blijven.
Toch doen jonge Nederlanders (25-35 jaar) dit nog maar heel weinig (6%). “Je emoties bijhouden in een (video)dagboek is een hele goede manier om door je gevoelens heen te lopen,” legt psychologe Saskia Geraerts uit. “Je hebt controle over het moment waarop je dit doet, de tijdsduur, de plek waar je dit doet en aan wie je ze wel of niet toont. In een emotioneel turbulente periode kan dit je gevoel van regie heel erg versterken. Het werkt zowel goed bij nare gebeurtenissen op het moment dat je erin zit, als ook bij oudere trauma’s, en is een van de manieren om je veerkracht te vergroten.”
Jongeren starten met #Lockdowndiaries
Deze week starten de jonge Nederlanders Paul (freelance kok uit Rotterdam, 28 jaar), Sanneke (cabaretière uit Groningen, 31 jaar) en Martijn (manager bij een eventbureau uit Amsterdam, 28 jaar) met het bijhouden van een persoonlijk videodagboek op Instagram. Onder de naam #Lockdowndiaries vertellen zij meerdere keren per week over hun mentale worstelingen, wat hen heeft verrast of welke besluiten ze nemen voor de toekomst. Paul uit Rotterdam zegt hierover: “In deze tijd word ik met m’n neus op de feiten gedrukt. Ik ervaar gevoelens, spanningen en ik heb behoefte aan energie van buitenaf. Dit bewustzijn en de confrontatie aangaan met m’n eigen gevoelens vind ik nu essentieel. Soms gaat dat goed en soms ook minder… Ik hoop anderen die ook hiermee worstelen te inspireren om ook een dagboek bij te gaan houden.”
De dagboekserie is voor iedereen op Instagram te volgen. Wekelijks verschijnt een compilatie van dagboekfragmenten en tips van psycholoog Saskia Geraerts op Instagram. Anderen kunnen #Lockdowndiaries gebruiken als inspiratie om zelf een digitaal dagboek bij te houden en zo mentaal sterk door deze crisis te komen.
Persoonlijke verhalen in Coronacollectie
Dagelijks wordt geschiedenis geschreven; vandaag is morgen het verleden. Daarom zijn videodagboeken van nu, juist ook later van waarde. Veel historici hebben al laten weten hoe belangrijk het is om persoonlijke verhalen van deze unieke crisis te bewaren. Met de #Lockdowndiaries wil Anderzorg dan ook bijdragen aan de onlangs gestarte Coronacollectie. Door nu persoonlijke verhalen en herinneringen te verzamelen, kunnen toekomstige historici beter inkleuren hoe mensen deze bijzondere tijd hebben ervaren. Erik Schilp, initiatiefnemer van de Coronacollectie: “Stel dat een historicus later op zoek is naar gevoelens van jongeren tijdens deze crisis. Persoonlijke videodagboeken zijn dan van grote waarde. We zetten ons er daarom nu voor in om zoveel mogelijk persoonlijke ervaringen te verzamelen. Deze video dagboeken passen daarom heel goed in de collectie.”
Over het onderzoek
Onderzoeksbureau DirectResearch ondervroeg in opdracht van Anderzorg ruim vijfhonderd jongeren tussen 25 en 35 jaar over ‘mentale balans tijdens de coronacrisis’. Het publieksonderzoek werd uitgevoerd middels het online EUpanel van DirectResearch in de periode eind april 2020. De steekproef is representatief op geslacht en opleidingsniveau voor jongeren (25-35 jaar) in Nederland.
Over Anderzorg
Bij Anderzorg vinden we dat je zorgverzekering er voor jou moet zijn, zodat jij meer uit je leven kan halen. Daarom hebben we een scherpe prijs, stel je eenvoudig je eigen zorgverzekering samen en kan je bij ons bijna alles online regelen. De zorg verandert en Anderzorg verandert mee. Zo geven we bijvoorbeeld aandacht aan burn-out, telefoonverslaving en gehoorbeschadiging. Daarnaast geven we via SamenGezond tips om gezonder te leven en goede voornemens via een persoonlijk weekdoel vol te houden.