NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

22 februari 2024

Veel Nederlandse zelfstandigen hebben groene voornemens voor hun bedrijf, blijkt uit onderzoek[1]. Zo is de helft van plan om in 2024 minder papier te gebruiken. Een derde wil bedrijfsafval beter recyclen en een kwart van de zelfstandigen wil minder energie gebruiken op kantoor. ASN geeft een inkijkje in de groene voornemens.

Groene voornemens? Die houden we makkelijk vol, zeggen Nederlanders. Onder zelfstandigen gaat het dan om het gebruiken van minder papier (41%), het beter omgaan met recycling (26%) of het minderen van het energieverbruik op kantoor (26%). Minst populair zijn het vaker laten staan van de auto voor zakelijke afspraken (15%) en overstappen naar groene webhosting (9%).


Groene voornemens op een rij
Veel Nederlandse zelfstandigen hebben groene voornemens. Dit zijn de populairste:

  • 41% wil minder papier gebruiken
  • 26% wil op kantoor minder energie gebruiken
  • 26% wil bedrijfsafval beter recyclen
  • 23% wil duurzamer inkopen
  • 18% wil voor zakelijke afspraken minder vaak de auto gebruiken
  • 15% wil meer opdrachten doen voor duurzame bedrijven of merken
  • 15% wil geen opdrachten (meer) doen voor vervuilende bedrijven
  • 9% wil gebruik maken van groene webhosting

Er zijn ook ondernemers met andere voornemens. Meer hergebruiken of energiezuinige infraroodpanelen aanschaffen in plaats van elektrische kachels, bijvoorbeeld. Maar wat je groene voornemen dit jaar ook is, ASN Bank is er voor iedereen met groene bedoelingen.

Hét groene voornemen dat Nederlandse zzp’ers massaal over het hoofd zien
Het groene voornemen dat zelfstandigen massaal over het hoofd zien? Zakelijk overstappen naar een duurzame bank. Slechts 7% van de Nederlandse ondernemers overweegt dit jaar een overstap. Terwijl kiezen voor een duurzame bank juist veel verschil kan maken. Jouw geld kan impact maken doordat je bank het investeert met oog voor mens, dier en milieu. Bijvoorbeeld in zonne- en windenergie en milieuvriendelijker plastic. Zo doet jouw geld, zonder dat je het doorhebt, het groene werk.

Onderzoeksverantwoording: kwantitatief onderzoek in opdracht van ASN Bank uitgevoerd door DirectResearch in de periode van 12 tot 19 december 2023. Aan het onderzoek deden in totaal 1.024 Nederlanders mee.