NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

26 oktober 2020

De mentale gezondheid van Nederland staat onder druk, met name de mentale gezondheid van millennials en mensen met vitale beroepen. De afgelopen week deed OpenUp in samenwerking met DirectResearch onderzoek naar de impact op de mentale gezondheid van Nederland na de aankondiging van de nieuwe maatregelen rondom het Coronavirus.

Er werden aan 1048 mensen, waarvan 50% man, en 50% vrouw meerdere vragen over hun mentale gezondheid gesteld. Hoe hebben zij hun vakantie ervaren? Hoe hebben zij de afgelopen 2 weken ervaren? En hoe kijken zij naar de komende maanden?

Uitkomsten onderzoek mentale gezondheid Nederland: 

Het onderzoek focust zich op verschillen tussen man en vrouw, leeftijdsgroepen, werkende versus niet werkende en mensen met vitale beroepen versus niet vitale beroepen. Hieronder de belangrijkste conclusies.

Verschillen in leeftijdsgroepen en mensen met vitale versus niet vitale beroepen:

  • Klachten rondom mentale gezondheid bij 31-55 en 55+ serieus: 33% van de 31-55 jarige en 21% van de 55+-ers is gestrest. 36% van de 31-55 jarige en 28% van de 55+-ers maken zich zorgen over komende maanden. En 30% van de 31-55 jarige en 25% van de 55+-ers maken zich zorgen over hun mentale gezondheid.
  • Mentale gezondheid bij millennials zeer zorgwekkend: 53% heeft stress en angstklachten. 48% maakt zich zorgen over komende maanden, 41% is somber, 10% van millennials is werkloos, 23% is bang om baan te verliezen, 36% maakt zich zorgen over hun mentale gezondheid en 27% wil in gesprek met een psycholoog.
  • Vitale beroepen onder grote mentale druk: 40% is gestrest, 30% angstig en 37% maakt zich zorgen over zijn/haar mentale gezondheid. 59% is op zoek naar tips hoe mentaal gezond te blijven en 32% wil met een psycholoog praten.

Zijn mensen uitgerust van vakantie, klaar voor tweede golf?

  • 52% van respondenten had last van “Corona-stress” (piekeren, zorgen, klachten) tijdens recente vakanties.
  • 23% van vakantiegangers is gespannen thuisgekomen; 17% is niet uitgerust.
  • 36% geeft aan toe te zijn aan meer vakantie door de verlengde Corona-maatregelen.

Het RTL Nieuws besprak delen van de uitkomsten van het onderzoek tijdens het RTL nieuws van 19.30. Terugkijken? Dat kan hier.