24 juli 2020
Daarnaast is 69 procent van mening dat er veel complottheorieën zijn over het netwerk, blijkt uit onderzoek van KPN uitgevoerd door DirectResearch naar de opinie over 5G onder ruim 1.000 Nederlanders. KPN lanceert vandaag deel één van een vierdelige docuserie, waarin technisch natuurkundige Luuk Dresen in gesprek gaat met experts, voor- en tegenstanders van 5G. Met deze serie wil de telecomprovider de belangrijkste vragen over het nieuwe netwerk, dat in 2022 beschikbaar is in Nederland, beantwoorden.
Voor bijna de helft (45%) van de Nederlanders is nog veel onduidelijk over de uitrol van 5G. Daarnaast is 69 procent van mening dat er veel complottheorieën zijn over het netwerk, blijkt uit onderzoek van KPN naar de opinie over 5G onder ruim 1.000 Nederlanders. KPN lanceert vandaag deel één van een vierdelige docuserie, waarin technisch natuurkundige Luuk Dresen in gesprek gaat met experts, voor- en tegenstanders van 5G. Met deze serie wil de telecomprovider de belangrijkste vragen over het nieuwe netwerk, dat in 2022 beschikbaar is in Nederland, beantwoorden.
Gezondheid, privacy, nut en milieu
Vooral de straling van 5G levert de meeste zorgen op bij Nederlanders: 19% denkt dat het niet goed is voor de gezondheid en een derde (35%) van de respondenten heeft heeft nog veel vragen over 5G. Nederlanders willen meer informatie over privacy (53%), gezondheid (51%), het nut van 5G (46%) en de invloed die het heeft op ons milieu (32%). Deze vier thema’s worden daarom behandeld in de verschillende afleveringen van de KPN-docuserie.
Vrouwen vaker gevoelig voor straling
Opvallend in het onderzoek is dat vrouwen twee keer zo vaak de aanwezigheid van straling lijken op te merken als mannen. 15 procent van de vrouwen geeft aan gevoelig te zijn voor straling, bij mannen is dit 8 procent. Het is dus niet gek dat vrouwen zich ook vaker zorgen maken over de schadelijke effecten van 5G straling dan mannen (31% versus 16%). Daarbij hebben zowel mannen als vrouwen gematigd vertrouwen in de overheid als het aankomt op het verantwoordelijk uitrollen van 5G in Nederland (51%). KPN is de telecomprovider waar Nederlanders het meeste vertrouwen in hebben als het aankomt op een verantwoordelijke uitrol van het nieuwe netwerk (67%).
Blootstelling beperken
“Het is niet gek dat de twijfels over 5G door alle onderzoeken eerder toe- dan afnemen. Met onderzoek kun je namelijk nooit 100 procent bewijzen dat iets veilig is, want nieuwe onderzoeken kunnen altijd een schadelijk effect ontdekken”, aldus Fred Woudenberg, expert risicoperceptie en risicocommunicatie. “De beste manier om twijfels over de schadelijkheid van 5G weg te nemen, is door mensen in staat te stellen de blootstelling eraan te beperken, los van de blootstellingslimieten die de overheid hanteert. Voor elektrogevoelige mensen zou een stralingsarm gebied kunnen helpen.”
Over de docuserie
De vierdelige docuserie van ongeveer een kwartier per aflevering, wordt gepresenteerd door Luuk Dresen, technische natuurkundige. De eerste aflevering van de docuserie gaat over het effect dat 5G heeft op onze gezondheid. Luuk spreekt voor deze aflevering expert Fred Woudenberg, over de mogelijke schade waartoe 5G kan leiden. Ook gaat hij langs bij Carolien Schooneveld. Zij is coach elektrogevoeligheid en heeft zelf ook last van straling. Om zichzelf te beschermen heeft zij haar huis stralingsvrij gemaakt met speciale folie en verf. De eerste aflevering is vanaf vandaag te zien via het YouTube-kanaal en via de website van KPN. De andere afleveringen verschijnen steeds een week later op dit kanaal.