NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

26 september 2023

Ruim een derde van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar geeft hun kennis over belastingaangifte doen een onvoldoende. Dit blijkt uit recent onderzoek van DirectResearch onder 803 respondenten in opdracht van de Belastingdienst. De meesten (86 procent) weten wel dat je geld kan terugkrijgen, maar toch doet 1 op de 3 jongeren met een bijbaan geen belastingaangifte. Dat is zonde, want juist bij jongeren met een bijbaan is vaak te veel loonbelasting ingehouden. Daardoor kunnen ze gemiddeld 150,- euro per jaar terugkrijgen. De Belastingdienst is daarom een campagne gestart om jongeren met een bijbaan erop te wijzen dat ze mogelijk geld laten liggen als zij geen belastingaangifte doen. Dat meldt de Belastingdienst. 

Bijna driekwart van de Nederlandse jongeren heeft een bijbaan of vakantiebaan. Vooral werken in de horeca, supermarkt of een winkel zijn populair. Vaak kunnen jongeren geld terugkrijgen van de Belastingdienst, omdat te veel loonbelasting is ingehouden. Toch doet 1 op de 3 jongeren tussen de 15 en 25 jaar geen belastingaangifte. Bij 15- tot 18 jarigen is dat zelfs 2 op de 3. De jongeren geven aan dat ze nog geen aangifte hebben gedaan, omdat ze niet weten hoe het moet, het te veel gedoe vinden of niet weten dat het kan. Zo blijkt uit het onderzoek dat veel jongeren niet weten dat je al voor je 18e aangifte kan doen. 

Op andere manieren geld verdienen 

Jongeren vinden overigens wel dat ze hun geldzaken prima op orde hebben. Ze geven zichzelf hiervoor gemiddeld een 7,4. Bijna de helft van de 15- tot 25-jarigen heeft niet alleen een bijbaantje, maar verdient ook op andere manieren geld. Bijvoorbeeld met het doorverkopen van kleding, schoenen of spullen (38 procent), beleggen (20 procent) of investeren in crypto (15 procent).

Ouders 

De jongeren die wél belastingaangifte doen, worden vooral door hun ouders aangemoedigd geld terug te vragen. Ouders helpen ook vaak bij het invullen van de belastingaangifte. Voor jongeren die hulp hebben gehad, viel driekwart terug op hun ouders. Jongeren die zelf op zoek gaan naar informatie over belastingaangifte, gebruiken hiervoor met name de website van de Belastingdienst.

Online video 

Werkgevers die hun jonge werknemers willen informeren over de belastingaangifte kunnen dat het beste doen door een online video te delen. Jongeren vinden het prettig om op deze manier uitleg te krijgen.

Met de campagne ‘Laat geen geld liggen’ roept de Belastingdienst jongeren met een bijbaan op: laat geen geld liggen en vraag het eenvoudig terug via belastingdienst.nl/jongeren. De Belastingdienst gebruikt hiervoor onder andere radio en streamingdiensten, online video, posters en schermen op scholen. Ook ontvangen werkgevers verschillende communicatiematerialen, zoals een uitlegvideo en posters, om hun jonge werknemers te informeren over het doen van belastingaangifte. De materialen geven antwoord op veel gestelde vragen van jongeren. Zo gaat de uitlegvideo in op loonheffingskorting en wat dat met de teruggave te maken heeft én wordt uitgelegd hoe je belastingaangifte doet.

Bron: www.nationaleonderwijsgids.nl