NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

21 juni 2022

Nieuw onderzoek laat zien dat fashion geen oog heeft voor de 25 procent van de bevolking die door hun gevoelige huid veel kleding slecht verdragen.

  • Uit het rapport blijkt ook dat 46% van de respondenten met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, acne of zeer droge huid, ervaart dat hun huid hun kwaliteit van leven beïnvloedt.
  • 57% van deze respondenten heeft last van de kleding die ze dragen.
  • In Nederland hebben 2 miljoen mensen een chronische huid- of haar aandoening. 25 procent van de bevolking heeft een gevoelige huid die zij als problematisch ervaart.

Het belang van kleding overstijgt cultuur, tijd en geografie. Hoewel de meesten van ons ’s ochtends graag een leuke outfit aantrekken, zijn we er in ons dagelijks leven niet van bewust dat onze kleren dag en nacht in contact staan met onze huid. Voor mensen met een gevoelige huid is dit echter minder vanzelfsprekend. 195 miljoen volwassenen in Europa en 85 miljoen mensen in de VS hebben een huidaandoening. Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan naar de impact van kleding voor mensen met huidaandoeningen of een gevoelige huid, ondanks dat kleding voor velen van hen een groot ongemak kan veroorzaken.

Het doel van Het Clover Onderzoek is men bewust te maken van de impact van kleding op mensen met een gevoelige huid en daarnaast de mode-industrie te laten zien dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Direct Research in opdracht van Clover. Meer dan 200 mensen met een gevoelige huid of een huidaandoening zijn hiervoor ondervraagd.

Aantasting kwaliteit van leven

Huidaandoeningen hebben meer invloed op kwaliteit van leven dan de buitenwereld zich realiseert. Het gaat niet alleen om een rode huid. Aandoeningen zoals eczeem en psoriasis veroorzaken jeuk, pijn, een laag zelfbeeld en slapeloze nachten. Uit het onderzoek van Clover blijkt dat bijna de helft (46%) van de respondenten ervaart dat hun kwaliteit van leven daalt als hun huid slechter wordt. Voor hen met een zeer gevoelige huid is dit het geval voor 2 op de 3 (65%).

Impact van kleding op de gevoelige huid

Volgens het Clover onderzoek:

  • Meer dan de helft (57%) van de mensen met een gevoelige huid en tweederde (67%) van de mensen met een zeer gevoelige huid – heeft last van de kleding die ze dragen.
  • Bijna 80 procent van de mensen met eczeem heeft meer last bij het dragen van kleding: broeien, jeuk door synthetische vezels, irritatie door labels en naden.
  • Één op de vijf mensen met een gevoelige huid probeert hun opvlammingen te verdoezelen met kleding, maar die kleren dragen vaak bij aan de irritatie van de huid.
  • Problemen met kleding komen het vaakst voor bij mensen met hooggevoeligheid (72%), rosacea (70%), eczeem (67%), psoriasis (64%). Degenen met hooggevoeligheid (66%) en droge huid (57%) hebben het meest last van kleding die jeukt.

De kracht van kleding

“We willen dat de mode-industrie meer kleding maakt waar mensen zich prettig in voelen”, zegt Merel van der Ham, oprichter van Clover. “Kleding heeft een grote invloed op je psychologie. Wij willen met dit onderzoek laten zien dat kleding de kracht heeft om mensen met huidproblemen zich beter te laten voelen in hun lijf. Wij zijn ervan overtuigd dat je comfort, gemoedsrust en kwaliteit van leven kunt vergroten met dat ene ding dat dag en nacht in contact staat met je huid – je kleding.”

Het belang van textiel

Veel mensen met een gevoelige huid weten al dat ze synthetische vezels beter kunnen vermijden. De bacteriegroei is een factor 2000 groter bij synthetische vezels ten opzichte van Tencel/lyocell of andere natuurlijke vezels. En als de huid onrustig wordt, spelen niet zelden bacteriën daar een rol in. Vooral op een huid die gevoelig is voor eczeem krijgen staylokokken bacteriën vaak de overhand. Echter, ondanks het feit dat ze zijn gemaakt van fossiele brandstoffen en microplastics in het milieu veroorzaken, bestaat 69% van de huidige kleding uit synthetische vezels.

De mode-industrie kan mensen met huidaandoeningen vrij eenvoudig helpen: een paar simpele aanpassingen hebben al groot effect. 52% tot 66% van de respondenten zegt dat ze al zeer geholpen zijn als ze kleding kunnen dragen die comfortabel is en niet irriteert. Zij zouden graag zien dat de mode-industrie minder synthetische vezels zoals polyester en fleece gebruikt, de kwaliteit van kledingstukken verbetert, onder meer met betere thermoregulatie, minder naden en het weglaten van de labels.