NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

18 september 2020

Een ruime meerderheid (81%) van de Nederlanders vindt het onacceptabel dat er – uitgerekend in coronatijd – nog reptielenbeurzen worden gehouden in Nederland. Dat blijkt uit opinieonderzoek door DirectResearch in opdracht van World Animal Protection. Ondanks de coronacrisis, opent komend weekend in Houten de grootste reptielenbeurs van Nederland haar deuren. Daar wordt in dieren gehandeld, waarvan bekend is dat zij ziekten over kunnen dragen op mensen. World Animal Protection pleit voor sluiting van alle markten en een verbod op de commerciële handel in wilde (exotische) dieren.

Door de coronapandemie, die hoogstwaarschijnlijk is terug te voeren op een markt in China, staan de schijnwerpers op markten met wilde dieren, met name in Azië. Maar ook in Nederland worden wilde dieren, zoals slangen, hagedissen, spinnen, roofvogels en insecten, nog volop verhandeld. Dit gebeurt zowel online als op fysieke markten en beurzen.

Onderzoek

Uit het representatieve opinieonderzoek van World Animal Protection blijkt dat Nederlanders reptielenbeurzen in eigen land (81%) bijna net zo onacceptabel vinden als de wilde dierenmarkten in Azië (89%). Ook het houden van exotische dieren wordt steeds minder geaccepteerd (van 61% in 2019 naar 65% in 2020). Verder vindt 70 procent van de Nederlanders een verbod op markten en beurzen een goede maatregel om de kans op uitbraken, zoals corona, te verkleinen.

Dierenwelzijn

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat het dierenwelzijn op dergelijke beurzen ondermaats is. Onderzoekers van World Animal Protection bezochten zes verschillende evenementen met wilde dieren in Noord-Amerika en Europa, waaronder de reptielenbeurs in Houten. Onderzoekers zagen inadequate huisvesting gedurende het evenement (zoals slangen in bamibakjes) en een gebrek aan ruimte tijdens het (vaak lange, internationale) transport. Daarnaast constateerden zij een gebrek aan zorg over de verspreiding van overdraagbare bacteriën door reptielen.

Weinig controle

Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland: ‘Wereldwijd worden dieren verhandeld alsof het producten zijn, zo worden ze verkocht als huisdier en slijten hun leven lang in een huiskamer. We hopen dat de overheid in actie komt en de handel verbiedt. Dat scheelt ongelooflijk veel dierenleed, en is van belang voor de volksgezondheid. Exoten dragen allerlei ziekteverwekkers met zich mee. Doordat er weinig controle is op de exotische dierenhandel, weten we vaak niet welke ziekteverwekkers de dieren bij zich dragen.’

Petitie

In Nederland worden honderdduizenden reptielen en miljoenen zang- en siervogels gehouden (meer informatie en cijfers over de handel op onze website). World Animal Protection pleit voor betere wet- en regelgeving. In Nederland, maar ook op wereldwijd niveau. De organisatie roept daarom met een petitie de wereldleiders van de G20 op een verbod in te stellen op de commerciële handel in wilde dieren.