NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

16 januari 2020

Oversluiten kost minder tijd

Een meerderheid van de Nederlandse huizenbezitters blijkt het oversluiten van hun hypotheek niet te overwegen. Zij denken hier niet voor in aanmerking te komen en oversluiten lijkt hen te veel gedoe of te veel tijd te kosten.

Degenen die wel tot het oversluiten van hun hypotheek hebben besloten, gaven aan dat oversluiten minder tijd kostte dan verwacht. Bijna een derde van de oversluiters is proactief benaderd door hun bank, tussenpersoon of andere hypotheekverstrekker om te checken of oversluiten loont.

Oversluiter heeft meer financiële ruimte

In het onderzoek onder ruim duizend Nederlanders is ook gekeken naar wat mensen doen met het bedrag dat zij maandelijks weten te besparen na hun hypotheek te hebben overgesloten. Hieruit blijkt dat 34% hun spaarrekening aanvult, 29% investeringen doet in of aan hun huis – bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen – en 19% een deel van hun schulden afbetaalt. Oversluiters hebben over het algemeen het gevoel meer ruimte in hun portemonnee te hebben en ze zijn geruster over hun eigen financiën.

Fors meer oversluiters

In 2019 is het aantal oversluitingen en tweede hypotheken fors gestegen, maakte Hypotheken Data Netwerk (HDN) eerder deze week bekend. Ook De Hypotheker meldde dat meer mensen hun hypotheek oversluiten in verband met de lage rente.