NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

Amsterdam, 8 februari 2022

54% van de Nederlanders geeft aan niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Het verdriet is hierdoor groter en het bemoeilijkt de rouw. SIRE start vandaag een campagne om mensen te stimuleren meer over de dood te praten, hoe moeilijk en ongemakkelijk dat ook is. Gesprekken over de dood verbeteren de kwaliteit van leven.

De nieuwe SIRE-campagne houdt ons een spiegel voor. Met uit het leven gegrepen situaties: confronterend, herkenbaar, pijnlijk en soms ook grappig. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders niet graag over hun eigen dood of over de dood van iemand anders praten. Gesprekken worden gekenmerkt door ongemak. Goede bedoelingen pakken verkeerd uit, waarna het gesprek maar al te vaak verstomt.

Meer kwaliteit van leven

Lucy van der Helm, directeur SIRE: “De dood is een onlosmakelijk onderdeel van het leven. Onderzoek wijst uit dat mensen dat vergeten lijken te zijn. Het is juist waardevol om samen bij de dood stil te staan, er over te praten en elkaar erbij te helpen. Vandaag, wacht niet tot morgen met je gevoelens uiten en naar elkaar te luisteren. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt en dát vergroot de kwaliteit van onze levens. Daarom start SIRE deze campagne.”

Dooddoeners

De campagne draait om dooddoeners. Gebaseerd op een herkenbaar inzicht. Als iemand over de dood begint, zijn we geneigd het om te buigen naar iets positiefs. Maar met die goede bedoelingen gaan we een wezenlijk gesprek over het einde uit de weg. 64% van de Nederlanders geeft aan dit regelmatig te doen.

Selmore is de bedenker van de campagne. Diederick Hillenius, creative partner Selmore: “De dooddoeners in de campagne doen in eerste instantie wat absurdistisch aan. Maar al gauw herken je dat we deze dingen allemaal weleens zeggen. Je weet vervolgens even niet of je er nou om moet lachen of je er juist voor moet generen. Vooral dat effect maakt het interessant denk ik. Het is een emotie die niet vaak wordt geraakt in communicatie. Dat is goed gelukt mede dankzij alle vakmensen die mee hebben gewerkt. Met dank aan het vertrouwen en de vrijheid die SIRE ons heeft gegeven.”

SIRE heeft ook dit keer kunnen rekenen op de hartverwarmende medewerking van heel veel mensen en partijen die belangeloos hebben meegewerkt. De credits voor de uitwerking van de campagne gaan naar Pink Rabbit (filmproductie), Artbox (beeldbewerking), 51North (website), Public Audio (radio) en al die andere talenten die hebben meegeholpen. Verder hebben meegewerkt: Stroom (media), Storyboard Amsterdam (Influencers, concept & strategie), Monkeys and Bananas (social), Bruut Amsterdam (Online Video) en DirectResearch (onderzoek). 

Voor meer informatie zie:

https://fonkonline.nl/artikelen/campagnes/nieuwe-sire-campagne-de-dood-praat-erover-niet-eroverheen-58920.html
https://nos.nl/artikel/2416252-campagne-om-dood-bespreekbaar-te-maken-vaak-spijt-over-onvolledig-afscheid