NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

15 november 2023

Het overgrote deel van deel van MKB-organisaties vindt dat kinderen van ongedocumenteerden wél toegang moeten krijgen tot werk. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van DirectResearch onder MKB-organisaties, uitgevoerd in opdracht van Start Foundation. 71 procent van het MKB vindt dat het arbeidspotentieel van deze ongedocumenteerde jongeren moet worden benut voor de structurele tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer nipt tegen een motie van BBB om ongedocumenteerde jongeren beter toegang te geven tot krapteberoepen. In een debat van NOS op 3 vorige week tussen Van der Plas (BBB) en Yesilgöz (VVD) bood de VVD een nieuwe opening. Yesilgöz gaf aan onderzoek te willen doen naar Duitsland, waar meer wettelijke mogelijkheden zijn voor ongedocumenteerde jongeren om legaal te werken.

Uit het onderzoek blijkt dat de MKB-ondernemers hier achterstaan. 74 procent van hen wil namelijk dat de Nederlandse politiek een voorbeeld neemt aan landen als Duitsland.  Een ruime meerderheid, 62 procent, wil bovendien dat werkgeversorganisaties de druk opvoeren bij de Nederlandse politiek om ongedocumenteerde jongeren toe te laten op de arbeidsmarkt.

Het initiatief Kies voor ongedocumenteerden zette op een rij welke partijen dit onderwerp hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Dat is het geval voor Partij voor de Dieren, DENK en Christenunie. Zo pleit de CU voor een oplossing voor ongedocumenteerde jongeren die hier al jaren zijn. ‘ Zij kunnen als ieder kind in Nederland een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving en op de arbeidsmarkt.’

Extra bouwvakkers en verpleegkundigen

In Nederland mogen ongedocumenteerde jongeren nu niet werken of na hun 18de een opleiding starten. Zelfs niet als ze hier al hun hele leven wonen, onderwijs hebben gevolgd en willen werken in een krapteberoep. Start Foundation startte daarom DreamersNL, een campagne waarmee deze jongeren oproepen tot betere toegang tot onderwijs en werk. Deze oproep kreeg bijval van o.a. Bram Bosveld (oprichter Young Capital), Anneke Westerlaken (Actiz) en Wim Boomkamp (Twente Board). In hun opiniebijdrage schrijven zij dat de arbeidsmarkt schreeuwt om de inzet van ongedocumenteerde jongeren.