15 januari 2020
Persoonlijke benadering wordt gewaardeerd
In een wereld van de vluchtige online berichtgeving wordt een persoonlijke benadering bijzonder gewaardeerd. Dat geldt ook voor de aandacht van bedrijven. Niet vreemd natuurlijk, als je tenminste bedenkt dat je inbox iedere dag uitpuilt met nog ongelezen berichten en je brievenbus het grootste deel van de week leeg blijft. En dat terwijl meer dan de helft van de Nederlanders (57%) persoonlijke aanbiedingen die in de brievenbus vallen altijd bekijkt. Ruim één op de drie maakt zelfs regelmatig gebruik van een persoonlijke aanbieding per post.
Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, dat is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van postbezorger PostNL.
Ergernis over aanbiedingen via de e-mail
In vergelijking met briefpost bekijkt slechts 43 procent van de Nederlanders altijd persoonlijke aanbiedingen via de e-mail. Zes op de tien Nederlanders zijn van mening dat zij te veel aanbiedingen per e-mail ontvangen. “Het onderzoek toont aan dat ruim de helft van de Nederlanders met name e-mails vluchtig scant”, duidt Maartje Silvius, teamleider zakelijke marketing bij PostNL. “Persoonlijke aanbiedingen via de brievenbus krijgen meer aandacht van de ontvanger. Recente campagnes onderstrepen de effectiviteit van persoonlijke post. Zo stuurt de gemeente Ede twee keer per jaar een waardecheque van ‘Ede Doet’ per post naar haar inwoners. Inwoners kunnen met zo’n cheque bewonersinitiatieven steunen of realiseren. Hiervan wordt binnen één maand gemiddeld de helft verzilverd.”
Minder persoonlijke aandacht door social media
Ruim driekwart van alle Nederlanders (76%) ervaart minder persoonlijke aandacht door de steeds individualistischere samenleving. Dit komt mede doordat digitale communicatie, zoals berichtgeving op social media, minder als echte aandacht wordt gezien. Zo vindt 79 procent dat digitale middelen zorgen voor vluchtig en snel contact. “In een wereld waarin we Instagram-postings van influencers steeds vaker in twijfel trekken, ontstaat een grotere waardering voor eerlijke manieren van communiceren”, stelt Maartje Silvius. “De afgelopen tien jaar heeft het vooral gedraaid om efficiëntie en data. Nu zien we de tendens dat oprechte aandacht en personalisatie steeds belangrijker worden in de marketingcommunicatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan fysiek of telefonisch contact of berichten via de post.”
Direct mail als onderdeel van de marketingmix
“Het project ‘Ede Doet’ stelt inwoners in staat om initiatieven aan te melden die hun buurt mooier, beter of leuker maken”, vertelt Wilma van Noordenburg, projectmanager bij de Gemeente Ede en medeverantwoordelijk voor het project. “Door het verzamelen van de cheques te waarde van 7,50 euro kunnen inwoners van Ede zelf buurtprojecten initiëren en realiseren. Direct mail vormt het hart van de marketingmix die wij als gemeente voor het project inzetten. Het is voor ons heel belangrijk, omdat we daarmee bij álle inwoners onder de aandacht komen.”
Wens om de sociale samenhang te vergroten
“Een opkomende trend is dat de mensen steeds minder aandacht voor elkaar hebben. Dat zien we ook in onze gemeente. Met ‘Ede Doet’ beogen wij mensen bij elkaar te brengen en de sociale samenhang in de omgeving te vergroten. In totaal zijn er met de waardecheques al 1.152 initiatieven gerealiseerd, waarvan 475 in 2019. We sturen de cheques naar ongeveer 50.000 adressen. Het resultaat is dat van die 50.000 cheques ongeveer 51 procent binnen een maand is geactiveerd. Ik durf dan ook te stellen dat het project zonder direct mail simpelweg niet kan bestaan.”