NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

Hoog tijd dat we ons beeld over auto’s bijstellen”

Amsterdam, 14 september 2021

Vandaag de dag zien we veel elektrische auto’s op straat en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. Wat volwassenen aan kinderen leren over auto’s is echter niet met de tijd meegegaan. Met het vandaag gelanceerde kinderboek ‘Nuna’ wil het team dit beeld veranderen.

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Elk jaar ontwerpen en bouwen ze een zonneauto, genaamd Nuna, waarmee ze aan races meedoen. Zeven maal werden ze al wereldkampioen. Jaarlijks bezoekt het team basisscholen om kinderen te enthousiasmeren over techniek en te informeren over het belang van duurzaamheid. Daar bleek dat kinderen nog altijd een verouderd beeld hebben van auto’s. Het geluid van een auto omschrijven ze nog steeds als ‘vroem’ en in tekeningen komt er standaard een wolkje uit de uitlaat. Onderzoek bevestigde dat beeld.

Daarom besloot het team om het eerste kinderboek te maken met een auto op zonne-energie als held. Voor het verhaal schakelden zij de hulp in van Pepijn Lanen, ook bekend als zanger van ‘De Jeugd van Tegenwoordig’, columnist én kinderboekenschrijver. Daarmee hopen ze het kinderbeeld van auto’s te moderniseren.

Nuna

In ‘Nuna’ wordt de gelijknamige hoofdrolspeler een held als zij de strijd aangaat met de allesverwoestende Fossylo, een auto die een hele stad vervuilt met zijn uitstootwolken en daarmee Nuna’s energie probeert weg te nemen. De levendige en tot de verbeelding-sprekende illustraties zijn gemaakt door Saša Ostoja. Ze weerspiegelen op een speelse en creatieve manier het vermakelijke verhaal uit de pen van Lanen.

Lancering

Het boek werd vandaag gelanceerd op de Kinkerbuurtschool in Amsterdam. Daarbij waren het Vattenfall Solar Team mét Nuna en de schrijver aanwezig. Lanen en de leden van het Solar Team overhandigden het eerste exemplaar aan groep 3 waarna de auteur het verhaal aan de leerlingen voorlas. Daarna konden de kinderen kennismaken met de ster van het verhaal: Nuna.

Laurien de Vos van het Vattenfall Solar Team is bijzonder trots op het eindresultaat. ‘Nuna toont aan dat een fossielvrije toekomst mogelijk is. Daarom vonden we het tijd voor een boek met een duurzame autoheld in de hoofdrol. Eentje die werkelijk bestaat en die kinderen een nieuwe kijk op de toekomst geeft. ‘Nuna’ zal nu én in de toekomst ons verhaal doorvertellen. Als kindjes over 10 jaar zeggen dat het geluid van een auto ‘zoef’ is in plaats van ‘vroem’, dan is dat een droom die uitkomt.’

In zijn vorige boek ‘Vad3r’ schrijft Pepijn Lanen dat hij zich, als vader van 3, constant druk maakt over het welzijn van zijn kinderen. Waar hij vroeger een vrij onbezorgd leven leed, denkt hij nu steeds vaker na over dingen als de toekomst van zijn kinderen. Toen hij gevraagd werd om een boek over Nuna te maken, was hij direct enthousiast. ‘Hoe tof is een auto op zonne-energie? En hoeveel toffer zou het zijn als onze kinderen later allemaal in zo’n auto rijden? Nuna is het bewijs dat het kan. Toen ik werd gevraagd om een verhaal over Nuna te bedenken en schrijven zag ik haar direct voor me als held. Om een held te worden moet je natuurlijk wel eerst een slechterik verslaan. Daarom neemt ze het op tegen de vervuilende Fossylo. Ik denk dat kinderen na het lezen van dit boek later allemaal een Nuna willen!’

Gratis te downloaden als E-book en luisterboek

Om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met ‘Nuna’ is het verhaal kosteloos te downloaden als E-book en luisterboek. Er is ook een beperkt aantal exemplaren gedrukt. Die worden verdeeld onder diverse scholen en bibliotheken. Daarnaast schenkt de Vattenfall Foundation een mooi aantal boeken aan Stichting Sintvoorieder1 als sinterklaascadeau voor kinderen die in (verborgen) armoede opgroeien.

Download hier het boek: https://vattenfallsolarteam.com/kinderboek