NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

7 december 2022

Smartphone neemt een steeds belangrijkere plaats in ons leven in: 1 op 5 leeft liever zonder auto dan zonder smartphone     

Dilemma op dinsdag: je gaat ergens naartoe (feestje, brunchen… noem maar op), maar je smartphone ligt aan de lader te powernappen en is pas op tien procent. Vertrek je of blijf je nog even? Als je hier ‘ik vertrek’ op antwoordt, ben je moediger dan een hoop Belgen. Nieuw onderzoek van OnePlus, uitgevoerd door Direct Research, toont namelijk aan dat een derde van ons er geen seconde aan denkt om het huis te verlaten als hun smartphone onder de twintig procent is. Sterker nog: het gemiddelde batterijpercentage waarop mensen zich comfortabel genoeg voelen om op pad te gaan, ligt op 57 procent. Alles daaronder, en we beginnen al mentaal te zweten als we de voordeur nog maar achter ons dichttrekken. 

Ken je dat gevoel dat als de batterij van je smartphone leeg is, het wel lijkt alsof je leven even stilstaat – geen berichten, geen navigatie, geen mogelijkheid om een schattige hond achter een winkelraam vast te leggen voor op je Instagram? Dan ben je niet alleen. Battery Anxiety is een bekend fenomeen dat voor stress en zelfs paniek kan zorgen. Als de smartphone uitvalt terwijl ze niet thuis zijn, gaat 34% van de Belgen gericht op zoek naar een oplaadplek. 16% is op zo’n moment zelfs in staat om een nieuwe oplader te kopen.   

De batterij voorop

Dit beeld bevestigt dat de smartphone een essentiële extensie van ons lichaam is geworden. Bijna driekwart van de mensen (73%) kijkt daarom eerst naar de batterij-autonomie als ze een nieuwe telefoon kopen. Dit steekt ver uit boven de camerakwaliteit (50%) en het geheugen (53%). En 32% zegt dat het snel leeggaan van de batterij hen het meest stoort aan hun huidige toestel.    

Het belang dat wij (en fabrikanten) aan de batterijprestaties hechten, stijgt mee met de functies die we op onze smartphones installeren. Die worden er niet minder op: voor steeds meer dagelijkse activiteiten is onze telefoon gewoonweg onmisbaar. Deze realiteit zorgt ervoor dat 64% van ons nooit het huis verlaat zonder onze smartphone. 31% doet daarom standaard een dubbelcheck om te kijken of ze hem wel zeker meehebben voordat ze de deur uitgaan. Vroeger checkte je alleen je ene jaszak voor je sleutels, nu ook standaard de andere voor je smartphone.    

Waar ligt de grens?

Dat smartphones steeds belangrijker en veelzijdiger worden, maakt het leven makkelijker, maar waar ligt de grens? Twee op de tien Belgen spendeert inmiddels elke dag 4 uur of meer op de smartphone, 19% gaat liever niet op vakantie zonder smartphone en 46% gebruikt de telefoon voor een breed scala aan activiteiten als betalingen en afspraken inplannen. 82% is hierdoor van mening dat we er te afhankelijk van zijn, en 47% vindt dit zelfs oprecht jammer.   

Een nieuw dilemma illustreert hoe diep de connectie met onze smartphone wel niet is: als we de keuze moeten maken tussen een leven zonder auto of zonder smartphone, zegt 19% de auto vaarwel. Sommigen (11%) zouden er zelfs hun seksleven voor opgeven.   

Naarmate gebruikers dichter naar hun smartphone toegroeien, zal het verfijnen van de batterij en het verlengen van de levensduur steeds belangrijker worden. Wie weet staat de technologie in de toekomst wel zo ver dat onze smartphones automatisch draadloos opladen op vaste punten waardoor ze nooit meer leeg geraken en batterijangst – net zoals de klassieke oplader – tot het verleden behoort.  

Bron: news.pressmailings.com