NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

Amsterdam, 24 september 2021

Vier op de tien kerkgaande Nederlanders wil dat alleen mensen met een coronapas de kerk in kunnen. Bij rooms-katholieken is ruim de helft voor de invoering van de coronapas. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim duizend christenen, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan.

Ook kerken versoepelen vanaf 25 september hun coronaregels. Geen enkel kerkgenootschap in Nederland is van plan bezoekers om een toegangsbewijs te vragen. Christenen blijken verdeeld over de coronapas, want het beleid van kerken krijgt eveneens steun van vier op de tien kerkgangers. De overige twintig procent staat neutraal tegenover een toegangsbewijs.

Whats App Image 2021 09 23 at 20 22 55

Vaccinatie

De vaccinatiegraad bij kerkgangers is nagenoeg gelijk aan de rest van Nederland. Alleen bij enkele kleine orthodox-protestantse kerkgenootschappen ligt het beduidend lager. Volgens de meest recente cijfers van het RIVM is 82 procent van de 18-plussers volledig gevaccineerd en krijgt 4 procent binnenkort de tweede prik. Onder christenen is dat 79 procent en heeft 4 procent één prik of de prikafspraken staan. De redenen geen vaccinatie te willen, hebben slechts beperkt met geloof te maken. Vaker gaat het om bedenkingen over de vaccins of een gebrek aan vertrouwen in de overheid. Vooral de onbekende langetermijneffecten en de snelheid waarmee de vaccins zijn gemaakt, worden veel genoemd.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad. Het onderzoek is tussen 17 en 22 september uitgevoerd door DirectResearch. Voor meer informatie zie https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/474c6185-8498-4369-9479-de0ce52a9c25/twee-op-de-vijf-kerkgaande-christenen-wil-coronapas-bij-kerkgebouw of https://www.nd.nl/geloof/geloof/1061898/kerkgenootschappen-niet-van-plan-naar-toegangsbewijs-te-vragen-