NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

30 juni 2022

Hoe duurzaam zijn Nederlanders in de badkamer? Uit het onderzoek naar badkamergewoontes blijkt dat één op de zes Nederlanders in het afgelopen jaar korter is gaan douchen. De belangrijkste redenen zijn geldbesparing in verband met de hoge gasprijzen (67%) en waterbesparing in verband met duurzaamheid (57%).

Korter douchen

65 procent van de mannen geeft aan vanwege duurzaamheid korter te douchen ten opzichte van 49 procent van de vrouwen. Ook draaien Nederlanders onder de douche de kraan minder warm. Bijna een derde van de mensen doucht met 35 graden of kouder. Douchen met 40 graden of hoger? Bijna een kwart van de Nederlanders doet dit. Er zijn ook steeds meer innovatieve, duurzame producten in de badkamer zoals regendouches met een waterspaarstand. Opvallend is dat mannen significant meer water besparen dan vrouwen in verband met duurzaamheid.

Toilet doorspoelen

Met het drukken op de juiste knop op het toilet bespaar je tot wel drie liter water per toiletbezoek. Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) gebruikt deze bespaartip en drukt bij het doorspoelen van een grote boodschap altijd de grote knop in en bij het doorspoelen van de kleine boodschap de kleine knop. Mannen gebruiken vaker de juiste knop, namelijk 64% van de mannen tegenover 55% van de vrouwen.

Handdoekgebruik

Je handdoek na het douchen vaker dan één keer gebruiken bespaart fors op het aantal wasjes per jaar. Toch gooit 40% van de Nederlanders de handdoek na één wasbeurt in de wasmachine. Bijna één op de vier doet dit na twee keer douchen. Het advies is om maximaal drie keer je handdoek te gebruiken om schimmel geen kans te geven. Opvallend is dat bijna de helft van de 66+’ers hun handdoek al na één keer afdrogen vervangt. Bij de groep van achttien tot en met dertig jaar is dit 36%.

Duurzaamheid in de keuken

Ook in de keuken is duurzaamheid steeds belangrijker. Eén op de tien Nederlanders is tegenwoordig in het bezit van een kokend waterkraan. Een kokend waterkraan is een duurzame oplossing ten opzichte van bijvoorbeeld een waterkoker. Veel mensen weten dit echter niet. “Een kokend waterkraan is helemaal niet duurzaam”, zo geven enkele respondenten aan, maar dit is juist wel het geval: “Je bespaart zowel water als energie. Normaal laat je de kraan een tijdje lopen voordat er warm water uit komt. Met een kokend waterkraan hoeft dit niet. Ook verbruikt de kraan heel weinig energie om tot het kookpunt te komen ten opzichte van bijvoorbeeld je gasfornuis.