Naamsbekendheid binnen marktonderzoek

De naam zegt het al: naamsbekendheid verwijst naar hoe bekend uw merk[naam], dienst, bedrijf of product is binnen een doelgroep. Een naamsbekendheidonderzoek neemt u voornamelijk af onder potentiële klanten, om te zien hoe goed uit deze heeft weten te bereiken.

Om een groei in naamsbekendheid te meten kunt het onderzoek periodiek uitvoeren. Zo begint u met een 0-meting en kijkt u bij vervolgmeting wat het verschil is in resultaten ten opzichte van eerdere metingen. Dit kunt u effectief inzetten voor marketingcampagnes, vooraf de 0-meting en na de campagne de 1-meting, maar ook als continue monitor van uw merk.


Naamsbekendheid is ook beter bekend als brand recognition, zeker binnen de marketing wereld. Beide termen refereren naar hetzelfde fenomeen.

We delen naamsbekendheid op in drie vormen:

  • Top-of-mind naamsbekendheid

In onderzoek kunnen we respondenten bevragen wel merk, dienst, bedrijf of product als eerste naar boven komt wanneer er wordt gevraagd om een voorbeeld te noemen. Zo vragen we om een voorbeeld van een specifieke branche, of een productcategorie.

Een voorbeeldvraag zou zijn: “Welk merk komt het éérste bij u op, als u aan auto’s denkt?”

  • Spontane naamsbekendheid

Spontane naamsbekendheid is verwant aan top-of-mind naamsbekendheid, echter kijkt u hier verder dan welke merk, dienst, bedrijf of product als eerste wordt genoemd. Dit is waardevol want het geeft ook inzicht in uw positionering ten opzichten van uw concurrenten.

Een voorbeeldvraag zou zijn “Zou u 5 automerken kunnen opnoemen?”

  • Geholpen naamsbekendheid

Geholpen naamsbekendheid wordt gebruikt om te onderzoeken of respondenten uw merk herkennen. In deze vraagstelling wordt de respondent een lijst aan merken binnen een branche, of een productcategorie voorgelegd en geeft de respondent aan welk merk ze kennen, al is het enkel maar van naam.

Let wel, omdat men hier bevraagd wordt of ze iets herkennen, kunnen er niet diepere conclusies worden ontleend of ze uw merk inhoudelijk kennen. Men kan enkel uw naam weten, zonder meer te weten over uw diensten of producten.

Een voorbeeldvraag zou zijn “Welk(e) van onderstaande automerken kent u?: Audi, BMW, Mercedes, Renault (…)”

Naamsbekendheid speelt in belangrijke rol in de evaluatie van uw marketingmiddelen. Een hoge naamsbekendheid is gunstig en een goede indicator dat uw marketing werkt. Een lage naamsbekendheid betekent niet per definitie dat uw marketing slecht is, maar dat er meer grond te winnen is. Zoals ook eerder vermeld is een naamsbekendheidonderzoek ook gunstig om uw positie ten opzichte van concurrenten inzichtelijk te maken.

Naamsbekendheidonderzoek kunt u combineren met een doelgroep-analyse, imago-onderzoek en/of PR-onderzoek.

Wilt u meer weten over branding onderzoek? Download dan hier onze whitepaper!