Brand metrics: enkele belangrijke merkbegrippen uitgelegd.

Er zijn veel brand metrics, dat hoeven wij u zeker niet te vertellen. In dit artikel lichten we er graag 3 toe die van belang zijn binnen marktonderzoek. Onderstaande begrippen zijn nauw verbonden met een naamsbekendheid onderzoek

Belangrijke merkbegrippen in marktonderzoek

 • Merkbekendheid, oftewel Brand Awareness
  Merkbekendheid is de mate waarin een doelgroep, vaak klanten & potentiƫle klanten, een bewuste bekendheid hebben met uw merk. Binnen de relevante vakmedia wordt deze term vaak aangeduid met Brand Awareness. Merkbekendheid omvat zowel of iemand uw merk kan benoemen als merk in categorie X, maar ook of ze uw merk herkennen, wanneer geholpen (door bijv. een lijst met merken aan te leveren).

  Merkbekendheid is een belangrijke begrip om inzichtelijk te hebben. Hoe bekender uw merk is bij (potentiƫle) consumenten, hoe groter de kans is dat uw merk wordt meegenomen in het overwegingsproces bij een aankoop.
 • Merktevredenheid, oftewel Brand Satisfaction
  Merktevredenheid, of brand satisfaction, is de mate waarin uw klanten & oud-klanten tevreden zijn met uw merk, product of dienst. Hoewel merktevredenheid per klant een subjectieve evaluatie is kan onderzoek een objectieve score produceren. Met onderzoek verzamelt u verschillende klantevaluaties en kunt u overeenkomende, feitelijke informatie kwantificeren tot een objectieve score. Zo heeft u goed inzichtelijk wat de gemiddelde tevredenheid en loyaliteit is van uw klanten ten opzichte van uw merk, product of dienst en hoe u deze kunt verbeteren.

 • Merkzichtbaarheid, oftewel Brand Presence
  Merkzichtbaarheid, of brand presence, refereert naar de mate dat uw merk of merkelementen (distinctive brand assets) als zichtbaar wordt gezien. Verwant aan uw marketing materiaal, meet merkzichtbaarheid of deze marketing materialen ook hun beoogde doel bereiken: zoveel mogelijk mensen in uw doelgroep bereiken met uw boodschap.

Wilt u meer weten over branding onderzoek? Download dan hier onze whitepaper!