NPS +57 NPS +57
Flexibel en snel Flexibel en snel
Klantgericht en deskundig Klantgericht en deskundig
Transparant en innovatief Transparant en innovatief

Spotta wil dé shoppinghulp zijn die consumenten helpt bij het makkelijk verkrijgen van voordeel en inspiratie. Dit doen ze middels het verspreiden van het huis-aan-huis folderpakket, persoonlijke folders via Folderkiezer, losse huis-aan-huisfolders en het online tonen van de folderdisplay. Meer dan 21.000 folderbezorgers leveren wekelijks aan 5,2 miljoen huishoudens een folderpakket. DirectResearch doet iedere week via een vast panel onderzoek naar de bezorgkwaliteit van het huis-aan-huis folderpakket. Spotta wilde naast dit lopende onderzoek graag een aanvullend onderzoek doen naar sampling ín het folderpakket.

Onderzoeksvraag

Spotta wenste met dit onderzoek meer inzicht te krijgen in de waardering en het effect van sampling via de brievenbus ten opzichte van andere kanalen (denk hierbij aan een klein cadeautje zoals een luchtje, tandpasta, armbandje, jam). Zij wilden onder andere weten wat men vond van het sample, of en hoe zij het hebben gebruikt, en of men het product hierna (vaker) zou gaan kopen. Ook was het belangrijk te weten te komen op welke manier men het liefst samples ontvangt en hoe men in het algemeen aankijkt tegen het ontvangen van samples via de brievenbus.

Stap 1

Doel

Inzicht verkrijgen in de waardering en het effect van sampling via de brievenbus.

Stap 2

Methode

Verspreiding van samples binnen ons vaste panel, waarna deelnemers een online vragenlijst invullen.

Stap 3

Resultaat

Een onepager met de belangrijkste resultaten; zo is 95% van de consumenten positief over het ontvangen sample.

Onderzoeksmethode

Via het vaste Spotta panel zijn ruim 800 panelleden bereid gevonden om deel te nemen aan een onderzoek over samples. Tussen december 2021 en maart 2022 zijn er zeven unieke samples, zoals jam, tandpasta en luchtjes, verstuurd naar in totaal n=634 respondenten. Per sample is er een specifieke doelgroep bepaald, waar de samples naartoe zijn verstuurd. Na ontvangst hebben deelnemers een vragenlijst van ongeveer twintig vragen ingevuld. Hierin zijn zij bijvoorbeeld gevraagd naar hun mening over het ontvangen van samples in de brievenbus, alsmede hun waardering van het ontvangen sample.

Resultaat

Na elk verstuurde sample is er een onepager opgeleverd met de belangrijkste resultaten. Afsluitend heeft Spotta een onepager ontvangen met de uitkomsten op totaalniveau. Hieruit blijkt dat 95% van de consumenten het (zeer) positief vind om een sample te ontvangen en dat 96% vaker een sample via de brievenbus zou willen ontvangen. 93% ontvangt het liefst een sample via de brievenbus, tegenover 16% street sampling. Samples zorgen ook voor een verhoogde aankoopintentie: 31% is van plan het product (vaker) te gaan kopen. De onepager met daarin de belangrijkste resultaten is hieronder te bekijken.

Brand Manager Colgate

“De traditionele manier van proefmonsters verspreiden, bijsluiten in een tijdschrift of verspreiden rondom een event, blijkt alleen een tijdelijk effect te hebben op de aankopen. Met samples verspreiden door de brievenbus zijn de effecten ook merkbaar op de lange termijn.” 

Meer weten?

Wilt u meer weten hoe u wij u kunnen helpen met Productontwikkeling en -innovatie en wat dit soort onderzoek u kan opleveren? Neem contact op met Jeroen Jansen voor meer informatie en de mogelijkheden. Neem contact op met Jeannetta Berghahn voor meer informatie en de mogelijkheden.

Jeannetta Berghahn

Client Director

06-51 07 58 54

[email protected]